Μέσα στην ένταση και την αγωνία του λαού, το κλίμα των αυριανών πρόωρων εκλογών στην Ισπανία σημαδεύεται και από τραγική ειρωνεία: οι κάλπες στήθηκαν στην 36η επέτειο της πτώσης του Φράνκο.
Συμβολισμός άδικος για τους Σοσιαλιστές, που ώς το 2007 έκαναν τη χώρα πρωταθλήτρια της ανάπτυξης. Οι οιωνοί είναι κάκιστοι από τον Μάιο για τους Σοσιαλιστές. Από την ήττα στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Ο Θαπατέρο, που η θητεία του λήγει τον Μάρτιο, κατέβηκε νωρίτερα από το τρένο υπό την πίεση των Βρυξελλών αλλά και του κόμματός του να παραιτηθεί. Τον Ιούλιο δήλωσε πως δεν επιθυμεί τρίτη θητεία και ανήγγειλε εκλογές για τις 20 Νοεμβρίου. Ο Αλφρέντο Πέρες Ρουμπαλκάμπα, 59 ετών, δημοφιλής υπουργός Εσωτερικών, που τον διαδέχθηκε στην κεφαλή του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE), αντιμετωπίζει αύριο τον Μαριάνο Ραχόι-Μπρέι, 56 ετών, του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (Ρ.Ρ.), που έχει ηττηθεί από τους Σοσιαλιστές σε δυο συνεχόμενες αναμετρήσεις -το 2004 κα 2008. Τριάντα έξι εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν 350 βουλευτές και 208 γερουσιαστές. Κατά τις δημοσκοπήσεις το Ρ.Ρ. είναι 15 μονάδες μπροστά και αναμένεται να κερδίσει αυτοδυναμία, παρ' ότι ο αστάθμητος παράγοντας στις ισπανικές εκλογές κάνει συχνά την έκπληξη. Εξάλλου, πρόσφατο γκάλοπ της εφημερίδας «El Pais» δίνει στους Συντηρητικούς ποσοστό 45,3% και 30,3% στους Σοσιαλιστές. Το Λαϊκό Κόμμα στρέφεται και προς το κέντρο, ενώ οι αναποφάσιστοι (30% ) είναι κυρίως σοσιαλιστές. Λίγοι πιστεύουν πάντως πως ο άχρωμος Ραχόι θα τιθασεύσει την ύφεση και θα φτάσει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ ώς το 2013.
Ο ίδιος δεν το κρύβει, θα πάρει και άλλα «μέτρα». Κάποια μέσα στην τετραετία και άλλα τις πρώτες 100 μέρες, αν κερδίσει την εξουσία. Οι Σοσιαλιστές επαναφέρουν τον φόρο ακινήτων (είχε καταργηθεί το 2008) μόνο για περιουσίες άνω των 700.000 ― και αυξάνουν το φόρο στα εισοδήματα άνω των 120.000 ―. Οι Συντηρητικοί επαγγέλλονται μείωση κρατικών δαπανών, που σημαίνει μαχαίρι στο κράτος πρόνοιας, περισσότερες περικοπές στην Υγεία, την Παιδεία, κάτι που ήδη έχει προκαλέσει τη λαϊκή αγανάκτηση στις επαρχίες που διοικούνται από το Ρ.Ρ. Η Ισπανία, όπως και η Ιταλία, είναι οικονομικά μεγέθη που δεν θα μπορέσουν να βοηθήσουν οι κοινοτικοί μηχανισμοί διάσωσης. Τέταρτη οικονομία της ευρωζώνης και 8η παγκοσμίως, η Ισπανία αποδίδει το 9% του ΑΕΠ στο χώρο της ΟΝΕ.
*Πριν σκάσει η φούσκα της κτηματαγοράς το 2007, είχε 20 δισεκατομμύρια ευρώ πλεόνασμα προϋπολογισμού, η ανεργία είχε πέσει στο 7% και ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης ήταν 3,7%. Στον Θαπατέρο αποδίδουν ολιγωρία να θεσπίσει μέτρα τότε. Η δυσφορία του λαού είναι μεγάλη. Η ανεργία εκτινάχθηκε στο 22%, οι άνεργοι έφτασαν τα 5 εκατομμύρια, ο μισοί κάτω των 30 ετών. Σε ένα από δέκα νοικοκυριά δεν εργάζεται κανένας. Μία στις 8 επιχειρήσεις έκλεισε το 2011. Υπό την πίεση των Βρυξελλών ο Θαπατέρο πήρε μέτρα: μείωσε 5% τους μισθούς, πάγωσε συντάξεις κι έκοψε επιδόματα, ακόμη και ανέργων. Τους τελευταίους μήνες ο ρυθμός ανάπτυξης είναι μηδενικός.
Ο tempora!
Κι όμως, το χρέος της Ισπανίας, 69,6% του ΑΕΠ, είναι μικρότερο και από της Γερμανίας (81,7%) και του μέσου όρου της ευρωζώνης. Αλλά εκείνη δανείζεται με 6,3% και η Γερμανία με 1,8%! Τι συμβαίνει λοιπόν; Με την Ισπανία έτοιμη για την εντατική πώς είναι δυνατόν για την κρίση να αιτιώνται τον φυγόπονο Νότο; Η Ισπανία ήταν τύπος και υπογραμμός, η καλύτερη μαθήτρια του Μάαστριχτ. Οταν μπήκε στο ευρώ, το 1999, πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις σε αντίθεση με τη Γερμανία που παραβίαζε διαρκώς το σύμφωνο σταθερότητας. Ως το 2008, που ξέσπασε η κρίση, είχε μηδενικό δανεισμό και το δημόσιο χρέος της ήταν 36% του ΑΕΠ. Με τα δεδομένα αυτά, σημειώνει το BBC, γιατί η Γερμανία θεωρείται η φερέγγυα της ευρωζώνης, ενώ η Ισπανία κρίνεται πως δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της;
Ομως
Η φούσκα της κτηματαγοράς έσπρωξε την οικονομία στον κατήφορο. Κι ενώ δεν έχει σχετικά μεγάλα χρέη, η χώρα δανείζεται διαρκώς για να αντιμετωπίσει το κόστος της ανεργίας, την έλλειψη εσόδων από φόρους και τις τράπεζες που παραπαίουν από απλήρωτα στεγαστικά δάνεια. Αυτόν τον ωκεανό προβλημάτων θα έχει να αντιμετωπίσει ο Ραχόι αν η κάλπη τον ευνοήσει αύριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου