Χάνουν την αξία τους όταν δεν χρησιμοποιούνται.
Σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως λέμε συχνά, « δεν κυκλοφορεί χρήμα στην αγορά ». Ακριβώς σε αυτό το πρόβλημα έρχεται να απαντήσει το συμπληρωματικό νόμισμα. Γιατί πολύ απλά αυτό το νόμισμα, όσο και να το κρατήσεις, δεν θα κερδίσεις τόκους. Αντίθετα αν δεν το χρησιμοποιείς το νόμισμα χάνει την αξία του. Για παράδειγμα το Sol μετά από τρεις μήνες χωρίς να χρησιμοποιηθεί χάνει το 3% της αξίας του. Είναι με λίγα λόγια ένα νόμισμα που δεν κεφαλαιοποιείται, και ωθεί στην κατανάλωση.
Το χρήμα μένει στην τοπική κοινωνία.
Το συμπληρωματικό αυτό νόμισμα γίνει δεκτό σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, πρωτοβουλιές που συγκροτούν ένα δίκτυο. Τα κριτήρια με τα οποία μπορεί μια επιχείρηση να συμμετέχει στο δίκτυο ορίζονται από την συνέλευση του συναιτερισμού/οργανισμού που διαχειρίζεται το εγχείρημα. Έτσι για παράδειγμα, στο δίκτυο συμμετέχουν όλοι οι μικροπαραγωγοί της περιοχής, που πουλάν βιολογικά αγροτικά προιόντα, χωρίς μεσάζοντες. Με τον ίδιο τρόπο, στηρίζονται συνεταιριστικά εγχειρήματα, όπως αυτό της enercoop που επενδύει στην παραγωγή ενέργειας φιλικής προς το περιβάλλον, αλλά και επιχειρήσεις που στηρίζουν το δίκαιο εμπόριο.
Όχι στο κεφάλαιο, Ναι στην (ελαφρά) ανακατανομή του πλούτου.
Αυτό που ο χρήστης του νομίσματος χάνει όταν δεν το χρησιμοποιεί, το κερδίζει η κοινότητα. Tα χρήματα που μαζέυονται επενδύονται σε εγχειρήματα με κοινωνικό προσανατολισμό. Για παράδειγμα τα κέρδη από το Σολ πηγαίνουν σε συναιτερισμούς ανέργων. Σε άλλες περιπτώσεις δίνονται ως δάνεια χωρίς ή με πολύ χαμηλό τόκο κλπ.
Φτιάξε το νόμισμά σου, είναι νόμιμο.
Σύμφωνα με την γαλλική νομοθεσία, η κυκληροφορία και η χρήση συμπληρωματικών στο ευρώ νομισμάτων είναι νόμιμη. Υπάρχουν κάποιε προυποθέσεις βέβαια, όπως για παράδειγμα ότι πρέπει να ορίζεται το δίκτυο στο οποίο μπορεί να χρησιμοποιείται το νόμισμα αυτό. Και δυστυχώς δεν θα μπορέσεις (τουλάχιστον για την ώρα) να ξεπληρώσεις σε Σολ το δάνειο που πήρες από την τράπεζα.
Τοπικά νομίσματα, με κατεύθυνση την Ουτοπία.
Το εγχείρημα των τοπικών νομισμάτων δείχνει ότι δεν μπορούμε να απαντήσουμε στην κρίση προσπαθόντας απλά να περισώσουμε ότι απομένει. Αλλά αντίθετα ότι μπορούμε να επινοήσουμε απαντήσεις και να δώσουμε πρακτικές λύσεις στη βάση ενός εναλλακτικού μοντέλου ανάπτυξης. Και είναι η δικαιοσύνη και η αλληλεγγύη που μπορούν να δώσουν τον ρύθμό σε αυτή την άλλη ανάπτυξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου